Week van de scheidsrechter 2013

De leukste week voor officials in de sport komt er weer aan!!
Van zaterdag 5 t/m zondag 13 oktober 2013 is het wederom “Week van de scheidsrechter”. Al een aantal jaar vindt deze actie sportbreed plaats en de Nevobo ondersteunt dit van harte.

Als volleybalscheidsrechter is het goed niet op te vallen, juist dan heb je een prima wedstrijd gefloten. Dit staat haaks op hoe je als speler een wedstrijd in gaat. Deze doet het goed door juist de aandacht te trekken met bijv. zo hard mogelijk te smashen of door een geweldig mooie redding. Vanzelfsprekend krijgen dit soort acties veel positieve aandacht, en terecht. Dat maakt de sport zo mooi en daarvoor gaan we iedere week de hal in.

Maar geen mooie acties zonder die onopvallende, niet te verwarren met onbelangrijke, persoon op de bok. De persoon die geen aandacht wil tijdens een wedstrijd, maar het wel verdient voor en na een wedstrijd.

Zet je scheidsrechter in het zonnetje
De “Week van de scheidsrechter” is een mooie gelegenheid om je verenigingsscheidsrechters en de bondsscheidsrechters die bij jou in de hal komen fluiten, extra waardering te geven. Zo’n blijk van waardering, hoe klein of groot, geeft energie voor weer een mooi volleybalseizoen. Leuk toch, om hier aan mee te doen.

 

En.. ben je van mening dat jullie scheidsrechters een groter podium verdienen? Deel jullie leuke acties met foto’s of filmpjes via twitter: @volleybalnl of facebook: volleybalnl met o.a. vermelding van je verenigingsnaam en eventuele andere informatie over de actie. Dan delen wij jullie berichten en zetten zo jouw scheidsrechter in the picture op onze sociale kanalen!

Toets de spelregelkennis
Op het moment dat een scheidsrechter tijdens de wedstrijd aandacht krijgt, is het vaak negatieve aandacht. Veelal over spelregels. De meting over de top 10 ergernissen heeft dit o.a. uitgewezen. Zonder te verkondigen dat alle scheidsrechters 100% spelregelkennis hebben, ontstaat onenigheid over een toegepaste spelregel regelmatig door onwetendheid of onvoldoende spelregelkennis van betrokkenen.

In september 2011 is gestart met een online spelregeltoets. Deze is bedoeld voor alle volleyballers. Wie slaagt voor de toets en hiermee aantoont over voldoende basale spelregelkennis te beschikken, ontvangt een scheidsrechterslicentie voor de 3e klasse en lager, de z.g. V6-licentie. Hiermee is het lid niet alleen gerechtigd om wedstrijden van verenigingsgenoten te (bege)leiden, maar is tevens aangetoond dat men over volleybalkennis beschikt. Kennis die het spelplezier tijdens eigen wedstrijden alleen maar ten goede kan komen. Zo kunnen we met z’n allen op weg naar een nog beter sportklimaat.