Heren 3: Winst bij Zuvo en afzwemmen...

Zuvo, dat is dat sympathieke neefje, dat komt er wel

Afzwemmen. Het is een fenomeen dat onze voorvaderen niet kenden. Deze mannen, die de Hoeksche Waard nog eigenhandig ingepolderd hebben, werden bij geboorte meteen vier-en-halve minuut ondergedompeld in een tobbe ijswater. Daarna was zwemles overbodig. Onze eigen vaders, zeg maar de generatie Anco van der Wulp, werden met een binnenband van een trekker in de Dortse Kil gegooid. Medio februari. En als je wekelijks die guitige, jongensachtige lach van onze oprichter Anco ziet, dan kun je niet anders dan concluderen dat hij het weer allemaal keurig overleefd heeft. Een levendige vent, die Anco.
De helden van het derde, wij zelf dus, leerden zwemmen in zwembad De Wellen. Gewoon nummertjes halen en dan op voor je A, B en C. Wij draaiden onze hand er niet voor om.

Tot zover afzwemmen. Dan nu afzwemmen anno 2011. Veel lezers weten dat niet, maar anno 2011 is afzwemmen een cruciaal lifestyle element geworden van de trendy papa’s & mama’s. Het draait al lang niet meer om zwemvaardigheden. Eigenlijk zijn die lastige kotertjes een hinderlijke bijzaak.

Afzwemmen 2011 is zien en gezien worden. Je woont op vijftien meter van het zwembad, maar komt natuurlijk met je Volvo (C30 voor mama’s, S80 voor papa’s) naar het zwembad. Je draagt quasi nonchalant de zwemtas van je kleuter over één schouder (Cars voor de jongens, K3 voor de meisjes, al is K3 langzaam uit aan het raken, dus je bent al bezig met een nieuwe). Binnengekomen hijs je je in een hippe, maar vooral onbetaalbare, zwembroek en stap je met een uitgestreken gezicht het extra verwarmde water in. Pas op: vooral niet laten zien dat je geniet! Doe alsof het om je kind draait!

En zo kon het gebeuren dat op zaterdagochtend 12 februari maar liefst twee prominenten van de geharde selectie van Heren 3 lagen te weken in het 28 graden zwemwater. Spelverdeler Gertje zat nog met wat thuissituaties en kon dus niet komen spelen. Captain Ronald nog net wel, die arriveerde keurig om 14:07 in Zundert, waar de wedstrijd om 14:15 van start ging. Reservetupper Wuppie was vooraf eerlijk: als Stijn had moeten afzwemmen, had hij daar ook gelegen. Brunotti en alles, je weet zelf.

Live over naar de wedstrijd. In de thuiswedstrijd in ’s-Gravendeel had Zuvo ons positief verrast. Tijdens de afgelopen vrijdagtraining waren dan ook alle clichés weer te horen. Best een aardig ploegje, dat Zuvo. Leuke gasten, schrijven leuke verslagen. En de klassieker: ze kunnen wel ballen hoor.

In het verslag van die wedstrijd (4-0 voor de Seuters) werd gerept over David tegen Goliath. De vergelijking ging niet helemaal op, want in de bijbelse legende is het David die wint, door met een katapult een superkeizer tegen het hoofd van Goliath te schieten. Voor wie de laatste vijftien jaar niet op een schoolplein geweest is: een superkeizer is een best hoge knikker, die qua hoogte precies tussen de keizer en de supersuperkeizer zit.

Heren 3, met Freak en Streaker op midden, Paulus en Terror op buiten, Wuppie dus op de tup en Zeg maar Pieterrrrrrrr op dia, begon slecht aan de wedstrijd. Zuvo speelde met een nieuw soort bal, met reliëf. Dat was zo bijzonder dat coach/invaller Ronald zijn hele praatje vooraf eraan opofferde. Iedereen van ons moest de bal een keertje in het net serveren om er achter te komen dat je hem echt vaart mee moest geven. Daardoor kwam Zuvo op 9-5. Heren 3 herstelde zich. Aanvallend en serverend was het niet spectaculair. Blokkerend wel. Zuvo koos voor de aanval en dat leverde Wuppie, Pieter en Freak zeker twee/drie persoonlijke blokpunten per set op. De set eindigde in 21-25 en daarmee was het verzet van Zuvo wel gebroken.

Van een episch David en Goliath gevecht was geen sprake meer. Zuvo, dat is dat sympathieke neefje. Vanaf zijn vierde wil die al met je vechten en hang je hem op z’n kop aan de kapstok. Maar hij wordt steeds groter, tot het moment dat je merkt dat je echt even moet aanzetten om hem tegen de grond te werken. Maar dan zet je even aan, en dan blijkt ook: veel potentie, maar moet nog wel wat groeien. Zuvo komt er wel. Ze hebben plezier in het spelletje en met een paar goeie aankopen doen ze volgend jaar gewoon mee bovenin de 1e klasse. Want luister nou: ze kunnen best ballen, die jongens.

Van sets twee en drie heb ik de setstanden niet. Hou het op 17-25 en 18-25. Dat was wel ondanks de coaching van Ronald, die het presteerde om bij een 8-4 voorsprong in de tweede set ons op te peppen met de woorden “als je een setje verliest, maakt niet uit”. Tja. In set vier, met Ronald op midden, werd het 11-25 en dat was ook wel weer overdreven, maar feit was dat BeneVia 3 een constant niveau haalde, zonder te imponeren. Degelijk en dan ook gewoon onverslaanbaar. De twaalfde 4-0. Toen eerst een biertje.